Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

ИДДЕЕА кренула у процес незаконите успоставе дигиталног идентитета чиме се угрожавају лични подаци грађана

| Бања Лука | Понедељак, 24. јун 2024.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске упутило је писмо свим институцијама које су надлежне за обраду личних података грађана и поступке издавања дигиталних цертификата како би упозорили да Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) злоупотребљава законску надлежност пружања техничке подршке министарствима унутрашњих послова у БиХ, чиме је довела у питање заштиту личних података грађана.

ИДДЕЕА се упустила у процес незаконитог издавања дигиталних цертификата, те увођење удаљеног потписа и дигиталног новчаника који нису законски регулисани у БиХ и чиме се нарушава заштита личних података грађана.

Подсјећамо, на нивоу БиХ не постоји законски оквир за успоставу дигиталног идентитета у складу са важећом ЕУ регулативом, те је, прије било каквих активности везаних за дигиталну идентификацију и услуге повјерења, потребно ускладити правни систем са ЕУ регулативом која је донесена на нивоу Европске уније ове године. Дигитални идентитет је уско везан са информационом безбједношћу, а на нивоу БиХ не постоји законска регулатива из ове области, чиме се значајно повећава ризик од злоупотреба података.

Овлаштења и надлежности ИДДЕЕА су јасно прецизиране одредбама Закона о ИДДЕЕА (''Службени гласник БиХ'', број: 56/08), а што је између осталог, вођење и технички дизајн, управљање базама података и осигурање других техничких услова за несметано функционисање база података.

Министарства унутрашњих послова су, управо, према Закону о ИДДЕЕА надлежни орган или изворни орган који сарађују са Агенцијом, а који обрађују податке и који су власници података.

Грађани се, за своја права везано за личне карте, укључујући и квалификоване дигиталне потврде везане за личне карте, које је ИДДЕЕА најавила намјеру да издаје, једино и искључиво могу обраћати министарствима унутрашњих послова који, сходно законским надлежностима доносе одлуке у управним поступцима.

Свако друго поступање које укључује запримање захтјева од грађана у канцеларијама ИДДЕЕА, а које је ИДДЕЕА најавила, је незаконито и представљаће грубу злоупотребу.

Позивамо надлежне институције да се дефинише правни оквир у области дигиталне идентификације и услуга повјерења у складу са уставним надлежностима и ЕУ регулативом, те да се након тога крене са даљим активностима везаним за системе дигиталне идентификације у услуга повјерења. Свако друго поступање може изазвати штетне посљедице.