Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју ПУ Бањалука реализоване акције из области безбједности саобраћаја

| Бања Лука | Понедељак, 24. јун 2024.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањaлука, 20. и 22.06.2024. године, са циљем одржавања и побољшања стања у области безбједности саобраћаја, на подручју града Бањалука, реализовали  су акцију са акцентом на контролу возача бицикала, мопеда, лаких мотоцикала, мотоцикла и електричних тротинета. Полицијски службеници су контролисали 221 учесника у саобраћају и по каценту акције издали укупно 155 прекршајних налога. Од укупног броја санкционисаних лица, 71 је санкционисано због неношења заштитне кациге, 25 због нечитке регистарске ознаке, те 15 због возжње без одговарајуће категорије, одосно поткатегорије. Такође, санкционисано је 27 возача електричних тротинета и два возача бицикла.

На подручју Прњавора, Кнежева и Челинца, током протеклог викенда, реализована је појачана контрола учесника у саобраћају са акцентом на присуство алкохола у организму. Контролисано је и алкотестирано 226 учесника у саобраћају. Због утврђене недозвољене количине алкохола у организму санкционисано је 17 возача, колико их је и искључено из саобраћаја. Од укупног броја санкционисаних возача, девет возача је санкционисано због утврђене количине алкохола у организму од 0,31 до 0,80 г/кг, три возача због утврђене количине алкохола од 0,81 до 1,50 г/кг, а три возача је задржано лишењем слободе у службеним просторијама до истрежњења због утврђене количине алкохола у организму преко 1,5 г/кг. Два возача су одбила да се подвргну испитивању на присуству алкохола у организму. Евидентирана су четири остала прекршаја.

Полицијска управа Бањалука апелује на све учеснике у саобраћају да поштују законске одредбе, а посебно на возаче моторних возила да не управљају возилом под дејством алкохола, јер је вожња под утицајем алкохола опасна, те да одговорним понашањем заштите себе и друге учеснике у саобраћају.